Hallo,
Na een trombosebeen in februari 2024, heb ik sinds juni 2024 een post trombotisch syndroom. Lopen op een rustig tempo gaat goed. De meeste klachten (tintelend been en voet, zeurend been en kramp) heb ik als ik zit of sta. Ik heb een kantoorbaan en met een zit- sta bureau en tussendoor minimaal 2 x 20 minuten wandelen heb ik mijn werkuren op kunnen bouwen tot 3 x 5 uur. Helaas stagneert het daar, zit ik in het 2e ziektejaar en eindigt de loondoorbetalingsverplichting van mijn werkgever half september (voor mijn trombosebeen zat ik overspannen thuis, toen ik daar bijna volledig van hersteld was, kreeg ik trombose).
Ik ben inmiddels aan het solliciteren voor het 2e spoor traject. Op kantoor sinds deze week een bureaufiets aan het uitproberen, al 3 verschillende fietsen/constructies gehad. Niets zit echt lekker. Of de fietsbeweging mij helpt om mijn werk verder op te kunnen bouwen weet ik nog niet. Daarom mijn vraag. Heeft er iemand de ervaring dat fietsen helpt tegen de pts klachten? Ik werk overal aan mee, maar merk dat ik hier toch wel sceptisch in ben. Ik hoop dan ook op ervaringsverhalen van jullie, zowel positief als negatief.
Groetjes, Ellen
Wat vervelend dat je klachten hebt gehouden!
Ik heb ervaring met fietsen tegen deze klachten en het helpt zeker.
Sinds 1996 heb ik helaas deze klachten en het waren pieken en dalen.
Zelf heb ik ook zo'n bureaufiets gehad, maar dat is mij niet bevallen. Omdat ik al jaren scheef loop (in slechte periodes loop ik beetje mank) had ik snel last van onderrug en met een bureaustoel heb je geen steun in je rug of van je armen. Dit maakte dat ik mijn spieren in de rug en heupen iets overbelastte.
Wat me wel helpt bij het sta/zit bureau is een balance board. Je staat dan op een wiebelplank en dit houdt de spieren in je benen en rug op een fijne manier bezig.
Verder fiets ik veel, voor alle dingetjes in mijn woonplaats pak ik zoveel mogelijk de fiets (geen e-bike) en ik mag graag een stukje toeren op een mountainbike. Voor de koudere dagen staat binnen een Tacx fiets, zodat ik altijd kan fietsen. Met kou krijg ik sneller kramp en dan is buiten fietsen niet bevorderlijk, vandaar de keuze voor deze binnenfiets.
Sinds ik dit regelmatig doe (samen met ontspanningsoefeningen) merk ik dat ik alles beter kan accepteren en het allemaal wat makkelijker gaat.
Heel veel sterkte met alles!
groetjes, Janneke
Niet echt een heel duidelijk antwoord maar omdat we een vergelijkbaar proces zijn doorgegaan reageer ik toch. Na een zoektocht in het 2e spoor was de conclusie dat werken geen optie meer is. Ik heb van alles geprobeerd maar uiteindelijk afgekeurd. Ik kan kleine stukjes fietsen maar merk juist dat de druk die je moet zetten een averechts effect heeft op mijn been ondanks de hoge kous die ik draag.
Uiteindelijk kwam ik in UMCG terecht en wilden ze me een zenuwblokkade aanbrengen in de rug, zodat de pijn weg zou vallen. Groot risico op rolstoel, maar aangezien ik toch al bijna niet kon lopen (beetje met kruk), vond ik dat oke.
Een co-assistent kwam nog op het idee om me een ander type kous te geven en dat bleek het ei van Columbus. Uiteraard nog steeds last van de kapotte vaten en klepjes, maar die venijnige steken waren weg.
Bleek dat mijn oude kous (een rondbrei tot bovenaan mijn been) ervoor zorgde dat de zenuwen teveel druk kregen. Mijn pijn bleek zenuwpijn. Met mijn nieuwe kous (een vlakbrei tot aan de knie, klasse 3Forte) kan ik weer heel veel ondernemen.
Ik heb diverse opleidingen gedaan en heb nu een kantoorbaan (verzuimcoordinator, dit vond ik wel passend) en verdien weer genoeg om van het stempeltje WAO af te zijn.
Wat voor kous heb jij?